rom star

Romali smo v soboto, 14. junija 2014. Starejši iz vseh treh župnij, pod vodstvom g. župnika in sodelavk ŽUPNIJSKE KARITAS Železniki,  smo se ob 8.30 h zjutraj zbrali pred cerkvijo sv. Antona Puščavnika, da poromamo novim odkritjem na poti. Čisto vsi sedeži niso bili polni, a tisti, ki smo prišli smo se že veselili.

 Za romanje starejših smo letos izbrali malo krajšo pot, saj smo začeli v Ljubljanski stolnici. Mogočno in skrivnostno stolno cerkev Sv. Nikolaja, nam je podrobno predstavil tamkajšnji župnik in prošt g. Jože Lap. Marsikdo od naših romarjev je bil prvič v stolnici in mu je bil obisk še kako zanimiv. Ob koncu pa nas je še g. Lap povabil na svoj vrt, nasproti stolnice, in nas pogostil. Res smo se počutili domače.  

Potem smo se obrnili nazaj proti domu, a še zdaleč nismo želeli takoj domov. V Medvodah smo zavili levo in se z avtobusom povzpeli do župnijskih poslopij župnije Preska. Tam je zdaj župnik g. Jure Koželj, naš prejšnji kaplan. Že ob vhodu v cerkev nas je lepo sprejel in pozdravil. Med sveto mašo, ki jo je daroval naš g. župnik Tine, smo imeli tudi priložnost za spoved. Po sveti maši, ki smo jo obhajali v prelepi, čudovitih vitrajev polni cerkvi, nam je razložil zgodovino cerkve in župnije Preska.

Po maši nas je v bližnjem župnijskem domu že čakalo pripravljeno kosilo. Gospa Ivanka Šušteršič, voditeljica tamkajšnje Župnijske Karitas, nam je predstavila delovanje in pokazala tudi njihove prostore. Po zanimivem druženju, smo se okrepčani in zadovoljni odpravili proti župniji Suha, kjer smo bili po ravni končani poroki lepo sprejeti od tamkajšnjega župnika Matjaža Zupana (tudi našega nekdanjega kaplana).  Prijazno nam je razložil  zgodovino cerkvice ter predstavil župnijo. Za konec našega romanja smo tam zmolili še litanije.

Ob zvokih harmonike, saj so pred cerkvijo še vedno rajali svatje, smo se še zadnjič povzpeli na avtobus, da nas je potrpežljivi šofer Lojze lahko,  vesele in zadovoljne, odpeljal proti Železnikom. Slike is lahko ogledate tukaj!

Mateja Tušek

Go to top