visarje2014-06-25 14.39.31-AA

Po nevihtnem večeru in noči, nič presenečeni nad deževnim jutrom, smo se romarji, odločeni, da vremenu navkljub doživimo lep dan, odpravili proti Gorenjski. Vseh starosti nas je bilo-teh, ki se nismo odločili za pešpot na Višarje, naša prva postaja pa je bil Bled s cerkvijo sv. Martina.

 

Blejski župnik, gospod Janez Ferkolj, nam je lepo opisal nastanek sedanje cerkve in njeno bogato simboliko, nekaj besed pa namenil tudi dogajanjem okrog blejskega otoka in posebni vlogi duhovne oskrbe v enem najbolje obiskanih turističnih krajev pri nas. Po kratkem okrepčilu v Kranjski Gori smo še vedno v dežju prispeli pod 1766 m visoko goro in se z gondolo dvignili za skoraj 950 metrov na cilja našega romanja.

2014-06-25 14.33.34-AA


Skupaj s pohodniki, ki so nas že čakali, smo obhajali lepo romarsko mašo v duhovnem osrčju Slovencev treh dežel. V pridigi smo zvedeli vse o nastanku tega romarskega kraja in slišali tudi priporočilo, naj molimo za mirno sožitje vseh evropskih narodov. Ob tem smo imeli ves dan v mislih tudi praznik naše domovine in se priporočali za njen razcvet in blagor njenih prebivalcev. Med mašo so se megle razpršile in odprl se nam je pogled na sosednje gore in ob vožnji navzdol tudi na bližnje doline.

Romanje smo zaključili na Brezjah s slovesnimi litanijami in priprošnjo k Mariji Pomagaj. Pred cerkvijo nas je končno pogrelo toplo sonce.
Po dobri večerji, ki nam jo je pripravilo podjetje Marin, smo se pokrepčani na duši in telesu vrnili v naš vsakdan, kjer bomo lepo doživetja romanja delili z vsemi, ki niso mogli z nami.
Po zadovoljnih obrazih romarjev se je dalo sklepati, da smo bili vsi zadovoljni z vzornim potekom romanja. V imenu vseh romarjev se organizatorjem z gospodoma župnikom in kaplanom na čelu najlepše zahvaljujem za vse prejete duhovne in snovne dobrote.

Napisala: Marjana Rejc

Fotogalerija: France Čufar

Go to top