Rim kola

Romanje izhaja iz besede Roma, ko so verniki hodili v Rim. Mi pa smo se kar peljali in se tudi srečni in prežeti s posebnimi doživetji Večnega mesta vrnili po štirih dneh romanja. Bilo nas je 47, večina oratorijski animatorji, nekaj pa še odraslih.

Večkrat na dan se mi spomini odvijajo na Rim in Vatikan. Očarala sta me z lepoto cerkva in njihovimi visokimi stebri, poslikanimi in izrezljanimi stropi, prelepimi mozaiki, z bogato zgodovino, velikim Forumom Romanum, Kolosejem, katakombami, lepimi vodnjaki in še in še! Kako so vse to pred tisočletji, stoletji zgradili, si ne znam predstavljati!?

Prvi dan smo si ogledali Španske stopnice, Pantheon, Piazza Navona z vodnjaki, cerkev Il Gesu, kjer imajo jezuiti samostan in Ignacijevo sobo še z njegovimi čevlji, suknjo ...

Drugi dan pa smo imeli sv. mašo v baziliki sv. Klemena, bili smo v baziliki sv. Janeza v Lateranu, videli največji obelisk v Rimu (440 ton in čez 40m visok), zunanjost Koloseja, Krstilnico, Rimski forum, cerkev sv. Petra v vezeh, baziliko Marije Snežne v kateri je bila tudi sv. maša.

V sredo smo odšli k papeže Frančišku na avdienco. Te trenutke smo si verjetno vsi najbolj želeli, da se srečamo s sv. očetom, ga pozdravimo in na koncu skupaj zmolimo. S papamobilom se je pripeljal čisto blizu nas in celo kakšno minuto postal, ko je vzel v naročje otroka. Kako lep pogled, z otrokom v naročju! Papež Frančišek je res dobrotljiv, prijazen, jaz pa v tistem trenutku vznemirjen in ves v pričakovanju, kaj bo sledilo. Če sem prav razumel razlago evangelija, je papež omenjal prav to, kar mu je pisano na kožo: ljubezen do bližnjega, spoštovanje in zaupanje v Boga. Ob 13ih smo si ogledali veličastno baziliko sv. Petra,v kateri je pokopan sv. Peter, grobove papežev, Michelangova Pieta... Bili smo tudi na vrhu kupole. Ogledali smo si Centro Aletti, ter se srečali z delom in mozaiki p.Marka I. Rupnika.

V četrtek smo videli baziliko sv. Pavla, zelo lepa in ogromna cerkev, kjer smo imeli sv. mašo, potem pa do Kalistovih katakomb. V njih je bila pokopana tudi sv. Cecilija. Skopali so 20km tunelov, v 300 letih pa pokopali pol milijona kristjanov.

V Rimu smo imeli vsak dan sv. mašo in večernice, spali pa smo v Seraphicumu (Kolegij bratov minoritov). Hitro so minili dnevi romanja, da pa smo to milost doživeli se imam zahvalit Bogu, vsem organizatorjem, še posebno g. kaplanu Brankotu in Alenki.

Rima ne moreš pozabiti, duhovno te prerodi. Najlepše pa je to, ko poslušam božjo Besedo sv. Petra ali sv. Pavla, se še bolj vživim v njuna pisma in lažje si predstavljam takratno življenje kristjanov! Papež Frančišek pa mi je dal vedeti, da sem na pravi poti! Toliko ljudi kot pride iz celega sveta v Vatikan, menim, da ne samo zaradi papeža, ampak predvsem zaradi Troedinega Boga, Amen!

Prispevek je napisal: Jani Marenk, Železniki

V ponedeljek, 27. oktobra smo se že v zgodnjih urah romarji zbrali v Železnikih. Romanje smo začeli v cerkvi z molitvijo za srečno pot. Sledila je dolga vožnja z avtobusom in po dvanajstih urah smo končno prispeli v Seraphicum, kjer smo spali naslednje tri noči. Po Rimu smo se vozili z metrojem. Obiskali smo štiri pomembne bazilike: Lateransko baziliko, baziliko Sv. Petra, baziliko Sv. Marije Snežne in baziliko Sv. Pavla. Poleg tega smo si ogledali tudi razne druge znamenitosti, kot so Kolosej, Španske stopnice, Panteon, Rimski forum ter katakombe. Vsak dan smo imeli tudi sv. mašo. V sredo smo imeli avdienco s papežem Frančiškom. Najbolj se nama je vtisnilo v spomin, ko smo se povzpeli na kupolo bazilike Sv. Petra, ki je nudila imeniten razgled na Rim.

Slike si lahko ogledate tukaj!

Prispevek napisali: Zala Prevc in Tina Nastran, Dražgoše

Go to top