Blagoslovkriza

 

Križ stoji na griču, blizu hiše Ojstri Vrh 1, ob stezi, ki pelje iz Ojstrega Vrha proti Smolevi. Kdaj je bil križ postavljen se ne ve. Po ustnem izročilu je bil postavljen zato, ker so ljudje, ki so bili oddaljeni od farne cerkve, želeli imeti blizu doma sveto znamenje. V Ojstrem Vrhu so na vseh dostopih proti vasi postavljena znamenja.

Križ je bil po drugi svetovni vojni zelo poškodovan in tudi obnovljen. Sedaj po mnogih letih je zopet prišel čas za obnovo, za katero se je odločil Lojze Tolar. Manjši leseni križ s križanim Jezusom je odpeljal v restavratorsko delavnico Kavčič v Šentjošt nad Horjulom, kjer so obnovili Jezusov kip in naredili nov manjši leseni križ. Nov večji križ sta iz hrastovega debla izdelala soseda Janez Šuštar in Jure Trojar.

V nedeljo, 13. 9. 2015 ob 15. uri je obnovljeni križ blagoslovil župnik Tine Skok, ki je tudi poskrbel za izdajo spominskih podobic. V nagovoru je župnik opozoril na pomen križa, ki je za kristjane sveto znamenje, ki nam govori o neskončni ljubezni Boga do človeka. Križ nam kaže pot od velikega petka k veliki noči in nas vabi, da bi tudi mi bili pripravljeni, v služenju svojim bližnjim, vsak dan znova vzeti svoj križ in ga nositi za Kristusom.
To obnovljeno znamenje na križpotju in vsa druga sveta znamenja naj nas spodbujajo k češčenju Boga in konkretnim delom ljubezni do bližnjega.

Ob veliki udeležbi od blizu in daleč smo v procesiji odšli do hiše in bili navzoči še pri blagoslovu obnovitvenih del na domačiji.

Po končanem obredu smo bili vsi navzoči povabljeni na pogostitev in srečanje, kjer smo se še dolgo zadržali ob prijetnem druženju.
Bogu hvala!

Lojze Tolar in Ivana Benedičič
Zgodovinska skupina župnije Železniki

Več fotografij si lahko ogledate v galeriji, foto: Tine Benedičič in Alojz Žumer.

Go to top