DSC 3142m

 

 Včeraj, 9. januarja 2016, je bila v Železnikih maša ob 70. obletnici mučeniške smrti duhovnikov Filipa Terčelja in Franca Krašne, ki sta bila umorjena na območju župnije Davča. Mašo je daroval ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore. » Živeti v resnici je pomembno, nista pristala, da bi se širila laž, resnica ju je gnala, da bi se potegnila za ljudi, govoriti resnico takrat, ko je nevarno, je vredno človeka, takrat je krst živ!" je o duhovnikih dejal msgr. Stanislav Zore.

Fotografije si lahko ogledate v galeriji: SV. MAŠA OB 70. OBLETNICI SMRTI DUHOVNIKOV F. KRAŠNE IN F. TERČELJA 

DSC 3048m

 

Filip Terčelj je obiskoval škofijsko gimnazijo v Šentvidu, nato bogoslovje v Ljubljani, posvečen je bil leta 1917, kot kaplan je deloval v Škofji Loki, študiral na socialni pedagoški fakulteti v Kölnu. Terčelj je bil zaprt in obsojen na 5 let konfinacije v Campobasso, čez leto dni so ga po posredovanju cerkvenih oblasti izpustili, ni pa smel opravljati nobene službe. Po vojni je bil znova zaničevan in se ni mogel nikjer ustaliti. Sprejel ga je Franc Krašna, ki je sredi leta 1945 prišel za župnika v Sorico in Davčo ter upravljal župniji Davča in Sorica. 7. januarja 1946 sta se skupaj odpravljala peš proti Železnikom in naprej proti Ljubljani. Na poti so ju privrženci takratnega režima zajeli, ju zahrbtno pokončali v Štulcovi grapi v Davči in na mestu zločina zakopali. Domačini so najprej našli brevir, ki jim je pokazal, kje je grob. (Vir: Filip Terčelj. Wikipedija, prosta enciklopedija) V četrtek, 7. januarja 2016, točno 70 let po usmrtitvi, je dekan škofjeloške dekanije Simon Fortuna blagoslovil spominsko obeležje – križ v Štulcovi grapi v Davči. 
Fotografije si lahko ogledate v galeriji: BLAGOSLOVITEV SPOMINSKEGA OBELEŽJA OB 70. OBLETNICI MUČENIŠTVA DUHOVNIKOV F. TERČELJA IN F. KRAŠNE V ŠTULCOVI GRAPI V DAVČI
 
39m
 

Terčelj se je razdajal za vero in narod, ustanavljal je izobraževalna in kulturna društva, prirejal tečaje, začel izdajati mesečnik Naš čolnič, hkrati je pisal o vzgoji, ukvarjal se je tudi s prozo in poezijo. »S sveto mašo in koncertom ohranjamo živ spomin na umorjena duhovnika in hkrati izražamo hvaležnost za njuno pričevanje vere in bogato duhovno dediščino, ki sta jo zapustila vsak na svoj način v pisani besedi, pesmi ter z osebnim pričevanjem« je župnik Tine Skok zapisal v repertuarnem listu za koncert Mešanega pevskega zbora Anton Foerster, ki ga vodi prof. Damjana Božič-Močnik s podporo organista Tomaža Močnika. Zbor uspešno koncertira in sodeluje pri večjih slovesnostih v ljubljanski stolnici in drugod, včeraj pa nam je med drugim z izvedbo številnih Terčeljevih pesmi pričaral čudovit večer v Železnikih.

Fotografije si lahko ogledate v galeriji: KONCERT OB 70. OBLETNICI SMRTI DUHOVNIKOV F. KRAŠNE IN F. TERČELJA


piše: Renata Valh Pintar

foto: Barbara Debeljak

Zvočni posnetek uvoda in pozdrava v mašo, homilije in prošenj ter koncetra po maši je dostopen na spletni strani Radia Vatikan v prispevku:
Msgr. Stanislav Zore daroval sveto mašo ob 70. obletnici mučeniške smrti Filipa Terčelja in Franca Krašne

Go to top