pevciz

 

 HVALITE GOSPODA

V soboto, 16. aprila, so pevke in pevci Mešanega pevskega zbora Župnije Železniki v župnijski cerkvi sv. Antona Puščavnika, v kateri so začeli peti pred petindvajsetimi leti, praznovali svoj srebrni jubilej. Koncert so poimenovali Hvalite gospoda.
Po sveti maši, med katero so se med drugim predstavili s Sattnerjevo Misso seraphico, so a cappella zapeli štiri renesančne in eno romantično skladbo, s katerimi so občinstvo popeljali skozi cerkveno leto. Pri dveh pesmih so zapeli tudi solisti: Minca Rihtaršič, Janez Trojar, France Tušek in Martina Šubic. Ob orgelski spremljavi Tomaža Močnika so izvedli še dva psalma. Srebrni jubilanti so medse povabili tudi mlajše glasove. Koncert je tako obogatil še Mladinski pevski zbor Osnovne šole Železniki pod vodstvom Marjete Naglič.

Začetki zbora torej segajo v leto 1991, ko se je skupina mladih, ki je sodelovala pri različnih dogodkih v župniji, odločila ustanoviti pevski zbor. Doslej se je v njem zvrstilo okoli 150 pevk in pevcev, ta čas pa ga sestavlja 33 članic in članov. Zbor zadnjih sedem let vodi Martina Šubic. Z eno od skladb so se na koncertu spomnili tudi pokojnega župnika Maksimilijana Ocepka, ki je župnijo vodil v času ustanovitve zbora. Seveda so tudi kasnejši župniki zboru izkazovali podporo, vključno s sedanjim Tinetom Skokom. Kot je poudarila zborovodkinja, pa je pri zboru nepogrešljiv tudi že omenjeni organist Tomaž Močnik, s katerim se lepo dopolnjujeta. To se je pokazalo tudi na koncertu, ko je Močnik poprijel za dirigentsko paličico ob nastopih solistov, med katerimi je bila tudi Šubičeva.

Pri izvedbi koncerta je sodelovalo veliko pevk in pevcev/članic in članov Kulturnega društva Scena: predsednik Matej Šubic; Mirjam Bertoncelj, ki je zbrala in poslala vsa vabila; Minca Rihtaršič, ki je izdelala plakat in koncertni list; Kristina Strnad, ki je pripravila vezno besedilo; Nika Košmelj, ki je poskrbela za prevode latinskih pesmi; Roman Megušar, ki je skrbel za objave v medijih, in predsednik zbora Robert Kuhar. Pri delovanju zbora pa sta nepogrešljivi tudi organistka Helena Kuhar in Nina Lotrič, ki deli in ureja notne zapise. Zboru sta ob njegovem jubileju čestitali še Majda Demšar v imenu KUD France Koblar in Ivana Benedičič v imenu Mešanega pevskega zbora Društva upokojencev za Selško dolino. Koncert sta vodila Tatjana in Andrej Šuštar.

Ker si cerkveni zbor deli leto rojstva s slovensko državo, so večer sklenili z Zdravljico, ki so jo izvedli skupaj z mladinskim zborom.

Kristina Strnad

Fotografije si lahko ogledate v galeriji: Sv. maša in koncert ob 25.obletnici MePZ župnije Železniki, foto: Barbara Debeljak.

 

Go to top