n

 

Spomin na slavnostni prihod Jezusa v Jeruzalem, prikliče naše družine skupaj, da se lotimo tavelke butare. Fantje in možje se odpeljemo na Primorsko po 6 do 7, 120 litrskih vreč bršljana, naberemo naročje vrbovih in cipresnih vej. Včasih tudi resje in dren, ko cveti. Smrekov sušec nam vsako leto priskrbi g. Franc Gortnar, vsaj 8 m dolgega. Oljčne veje pripelje g. Janez Selan.
V soboto pričnemo s sestavo butare. Najprej okrasimo vrh, razpolovimo šibe za povezovanje, navežemo bršljan, ki ga je vsako leto približno 600 prostorskih litrov. Brez pomaranč ne gre, letos jih imamo 12. Žene pripravijo pijačo in jedačo, da se vmes malo okrepčamo.
Na cvetno nedeljo pa zares. Vsi smo na trnih. Otroci komaj čakajo na našo procesijo z butaro, starejši pa v skrbi, da bi vse potekalo dobro in da se nam med postavljanjem butara nebi prelomila.
Tudi letos je šlo vse lepo. 9,6m visoko butaro smo uspešno zagozdili, z božjo pomočjo in Bogu v čast.
Vsako cvetno nedeljo je polno ljudi pri sveti maši, ki z zelenjem ponazarjamo dogodke izpred 1984 let. Bodimo veseli in zadovoljni kristjani. Naredimo še lepši svet, tudi takšnega kot je bil danes, s hozana in molitvijo na ustih.

Fotografije si lahko ogledate v galeriji Butara za cvetno nedeljo.

Janez Marenk

 

Go to top