Anton father 800x0 c default 1200

Če hočeš biti popoln, pojdi, prodaj, kar imaš, in daj ubogim in imel boš zaklad v nebesih. (Mt 19,16-26)
Slika: https://the-toast.net/2016/02/23/the-desert-fathers/

 

V nedeljo, 17. 1., na god sv. Antona Puščavnika bo v Železnikih dan celodnevnega češčenja svetega Rešnjega telesa.
Sveto mašo ob 7. in 10. uri ter litanije ob zaključku celodnevnega češčenja Najsvetejšega ob 18. uri, bova duhovnika obhajala zasebno.
Češčenje pa bo potekalo od 8.00 do 10.00 in od 11.00 do 18.00 ure.

Povabljeni da se skozi ves dan razporedimo v molitveno verigo v zahvalo in priprošnjo Bogu, za ohranitev in poživitev vere, za osebne in skupne namene ter za rešitev iz mnogih stisk, ki nas tarejo iz dneva v dan.

V župnišče (04/510-21-00) sporočite, kdaj imate namen priti.  Na spletnem naslovu cutt.ly/Sv-Anton pa je objavljen obrazec, kjer termin (na 30 minut) lahko izberete sami.

 

Udeležba pri maši in molitev v cerkvi

Ker je udeležba pri sveti maši še vedno omejena, tisti, ki so za sveto mašo darovali, povabljeni v cerkev k molitvi po njihovem namenu. Vsi pa ste lepo vabljeni, da spremljate prenos maše preko medijev.
Za molitev je cerkev v Železnikih in na Zalem Logu je odprta ves dan, v Dražgošah pa 15 minut pred mašo in po maši.

Obhajilo izven maše in spoved

Povabljeni k prejemu obhajila izven maše pol ure po vsaki oznanjeni sv. maši.
Takrat ali po dogovoru je možnost tudi za osebno duhovno oskrbo: sv. spoved, bolniško maziljenje, duhovni pogovor …

Molitvena osmina za edinost kristjanov

Molitveno osmino obhajamo vsako leto od 18. 1. do 25. 1. (praznik spreobrnitve ap. Pavla).
V  minulem  letu  je  ekumensko  gibanje  obhajalo  dve  pomembni  obletnici:  60.  obletnico  Papeškega  sveta za edinost in 25. obletnico izida okrožnice papeža Janeza Pavla II. Da bi bili eno (Ut unim sint) o ekumenizmu. Tajništvo je v pripravi na koncil ustanovil papež Janez XXIII. To je bil človek izredne odprtosti in  širine,  prijatelj  tako  pravoslavnih  kot  protestantov  in  človek  daljnosežnih  odločitev.  Imel  je  pogum  sklicati  koncil,  ki  si  je  za  enega  glavnih  ciljev  zadal  »pospeševati obnovitev edinosti med vsemi kristjani« (E1).  Na  koncilu  (1962–1965)  se  je  Katoliška  cerkev  nepreklicno  odločila  za  pot  ekumenizma  in  podala  zanj  jasna  načela.  V  ekumenskem  gibanju  je  prepoznala delovanje Svetega Duha, ki »v vseh Kristusovih učencih budi željo in prizadevanje, da bi se vsi na način, ki ga je določil Kristus, miroljubno zedinili v eni čredi pod enim pastirjem« (C 15).

Sveti  Janez  Pavel  II.  je  v  okrožnici  »Da  bi  bili  eno« z  vsem  srcem  obnovil  in  podkrepil  odločitev  koncila.  Gre  za  prizadevanje  na  poti,  ki  ne  pozna  vrnitve  nazaj. Poudaril je, da vera vse člane Cerkve zavezuje k  sodelovanju  pri  ekumenskem  gibanju:  »Verovati  v  Kristusa pomeni hoteti edinost.«

Zadnjih deset let je vodstvo Papeškega sveta za edinost zaupano švicarskemu kardinalu Kurtu Kochu. Ta je  ob  omenjenih  obletnicah  zapisal,  da  ekumenizem  sloni  na  treh  stebrih,  ki  so:  dialog  ljubezni,  dialog  resnice in iskreno ter složno pridruževanje vseh vernikov Jezusovi velikoduhovniški molitvi, »da bi bili vsi eno«. Povedal je tudi, da »obstaja v jedru en sam ekumenski minister, to je Sveti Duh. Tako imenovani ekumenski delavci smo samo bolj ali manj nebogljeno orodje.«

Komisija  za  ekumenizem  in  medverski  dialog  je  tudi letos pripravila knjižico z berili in nagovori za vseh osem dni (18.–25. januarja) in vabi vse, da bi v oteženih razmerah še pomnožili molitev za edinost. Glavna misel letošnjega tedna molitve se glasi: »Ostanite v moji ljubezni  in  obrodili  boste  obilo  sadu«  (prim.  Jn  15,5-9). Gradivo so pomagale pripraviti sestre iz ekumenske redovne skupnosti Grandchamp v Švici. V besedilih so podelile  z  nami  izkušnjo  in  modrost  svojega  kontemplativnega  življenja  in  povedale,  kateri  so  sadovi  molitve za edinost: tesnejše občestvo z brati in sestrami v Kristusu in večja solidarnost z vsem stvarstvom.

dr. Bogdan Dolenc, član Komisije
za ekumenizem in medverski dialog

 

Nedelja Božje besede

24.  januarja  2021  bomo  že  drugič  na  ravni  vesoljne Cerkve obhajali nedeljo Božje besede kot praznik  hvaležnosti  za  neizmerni  dar  žive  in  zapisane  besede,  po  kateri  Bog  želi  vstopiti  v  odnos  s  človekom. Ta nedelja bo hkrati vrhunec leta Božje besede, ki jo je Katoliška biblična federacija razglasila ob 1600.  obletnici  smrti  največjega  prevajalca  Svetega  pisma sv. Hieronima. Papež Frančišek spodbuja, naj bo  ta  nedelja  priložnost  za  iskanje  novih  načinov,  kako  Sveto  pismo  čim  bolj  približati  vsakdanjemu  življenju sodobnega človeka (Odprl jim je um, 3).

Geslo  letošnje  nedelje  Božje  besede  v  Cerkvi  na  Slovenskem  je  tudi  tokrat  vzeto  iz  odlomka  o  emavških  učencih:  Tedaj  so  se  jima  odprle  oči  (Lk  24,31).  V času, ki je zaznamovan z epidemijo in ki nas sili k iskanju novih načinov življenja krščanskega občestva, nas  Božja  beseda  še  posebej  nagovarja,  da  odpiramo  oči  in  prepoznamo  Vstalega,  ki  tudi  danes  na  presenetljiv način spremlja posameznika po branju Svetega pisma  v  občestvo  žive  Cerkve.  Vsak,  ki  odpira  Sveto  pismo, je najprej nagovorjen, da odpre oči za življenje, ki ga živi, saj se lahko samo v njem sreča z Vstalim.

Na spletnih straneh Zavoda Biblično gibanje (biblicnogibanje.si),  ki  koordinira  praznovanje  svetopisemske  nedelje,  najdete  biblične  kateheze  ter  drugo gradivo in predloge za celostno obhajanje te nedelje.

Maksimilijan Matjaž
predsednik Zavoda Biblično gibanje

 

Spletni svetopisemski maraton 2021

»Med vami bom hodil« je naslov letošnjega Svetopisemskega maratona, ki se bo odvijal 23.–29. januarja 2021. Zaradi epidemije se bodo branje Svetega pisma in spremljevalni dogodki odvijali preko spleta. Običajno so pri neprekinjenem sedemdnevnem branju Božje besede v Ljubljani sodelovale skupine iz ljubljanskih in okoliških župnij. Tokrat pa bo možnost, da se prijavijo skupine iz vseh koncev Slovenije. Povabljeni k prijavi skupine najmanj treh bralcev, od tega naj bo eden izmed njih vešč aplikacije Zoom, kjer bo potekalo branje. Prijavijo  se  na  spletni  strani  Svetopisemskega  maratona  in potem bo voditelj skupine dobil vsa potrebna navodila. 

Spodbuda gre tudi družinam, za katere smo pripravili gradiva (za zakonce in za otroke), ki so na voljo na spletni strani. Obiščite našo spletno stran, kjer boste našli potrebne informacije: www.svetopisemskimaraton.si/, E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.; M: 040 980 891.
s. Metka Kos, koordinatorka projekta

 

Verski tisk

Januar je mesec verskega tiska. Kot kristjani se moramo odločati za vsebine, ki nas bodo duhovno, nazorsko, in moralno utrdile v nauku Jezusa Kristusa. V katoliškem tisku lahko preberemo o aktualnih temah cerkve na Slovenskem in po svetu skozi prizmo katoličana. Naročniki povabljeni, da obnovite naročnino.

Verska statistika župnij za leto 2020

Krsti: Dražgoše: 3 - lani 2, Zali Log: 4 – lani 2, Železniki: 16 – lani 27.

Cerkvene poroke: Dražgoše: 1 – lani 3, Zali Log: 0 – lani 0, Železniki: 1 – lani 1.

Cerkveni pogrebi: Dražgoše:  5 – lani 0, Zali Log: 6 – lani 0, Železniki: 29 – lani 26.

 

Zahvale

Otroci iz vseh treh župnij so v adventni akciji za lačne otroke zbrali 277,25 €.
V Trikraljevski akciji
se je za misijone v vseh treh župnijah skupaj zbralo: 1.436 €.
Bog povrni vsem dobrotnikom za vaše darove, ki prinašajo srečo tudi drugim!

Bog vam povrni tudi za vse darove, ki jih namenite za vzdrževanje naših župnij.

Za obnovo hiše v Železnikih smo zbrali 31.088 €.
Za kapelico v Suši
smo zbrali 15.863 €.
Hvala za vaše darove
in še naprej povabljeni k darovanju za obnovo.

Hvala vsem, ki storite karkoli dobrega v korist vseh treh župnij in Antonovega vrtca.

Go to top