Mr 1 21 28 565

Jezus pa mu je zapovedal: »Umolkni in pojdi iz njega!« Nečisti duh ga je stresel, zavpil z močnim glasom in šel iz njega. (Mr 1,21-28)
Slika: Marcello Cerrato, www.qumran2.net

 

Udeležba pri maši in molitev v cerkvi

Udeležba pri sveti maši je še vedno omejena, zato v cerkev k molitvi po njihovem namenu povabljeni tisti, ki so za sveto mašo darovali.
Kdor pa ne more priti v cerkev pred Jezusa pa lepo povabljen, da doma sam obhaja besedno bogoslužje (prvi del maše na spletni strani hozana.si/misal.php) ali pa spremlja prenos maše preko medijev.
Za molitev je cerkev v Železnikih in na Zalem Logu je odprta ves dan, v Dražgošah pa 15 minut pred mašo in po maši.

 

Obhajilo izven maše in spoved

Povabljeni k prejemu obhajila izven maše pol ure po vsaki oznanjeni sv. maši.
Takrat ali po dogovoru je možnost tudi za osebno duhovno oskrbo: sv. spoved, bolniško maziljenje, duhovni pogovor …

 

Sveti krst

Zakrament svetega krsta se lahko podeljuje v krogu družine oziroma istega gospodinjstva. Za več informacij pokličite v župnišče.

 

Verouk

Slovenska škofovska konferenca sporoča, da se župnijska kateheza (verouk), kljub odprtju šol za otroke prvega triletja, do nadaljnjega še naprej izvaja na daljavo.

V naših župnijah večina veroučencev vestno sodeluje pri verouku preko župnijskih spletnih učilnic EMAVS in redno oddaja domače naloge. To se je pokazalo tudi pri porabi strežniških sredstev, saj se je v začetku leta pokazala potreba po povečanju zakupljenega prostora.

Hvaležen sem, da se je iz plahih poizkusnih korakov aprila 2020 in resnega začetka dela oktobra 2020 sedaj razvila utečena kateheza.

Pri tem pa spodbujam tudi ostale, da si enkrat na teden vzamejo čas, si z zanimanjem pogledajo, kaj smo kateheti pripravili zanje in se potrudijo po svojih sposobnostih predelati snov in narediti domačo nalogo.

Seveda se vsi močno zavedamo pomanjkljivosti in omejenosti dela na daljavo in zato težko pričakujemo možnosti kateheze v učilnici. V tem času pa poskušamo narediti, kar je v naših najboljših močeh.

 

Svečnica – 2. februar

V torek, 2. 2., obhajamo svečnico oz. praznik Gospodovega darovanja. Pri vseh mašah bo blagoslov sveč.

V vseh župnijah boste lahko dobili blagoslovljene sveče z motivom suške cerkve. Priporočeni darovi 1,5 evra bodo namenjeni za obnovo kapelice v Suši. Zaradi zakasnitve dobave sveč, bodo le-te na voljo v drugem delu tedna.

V nedeljo po svečnici je bil po navadi ofer za razsvetljavo in kurjavo. Letošnjo zimo naših cerkva do sedaj še nismo ogrevali, razen na dan celodnevnega češčenja Najsvetejšega.

Kdor pride v cerkev molit ali k sv. obhajilu vidi, da je kar hladno, vendar se tudi eno uro ali uro in pol, kolikor sva duhovnika pred in po maši v cerkvi, da potrpeti in to neprijetnost darovati v duhovni zaklad Cerkve.

S tem pa smo po drugi strani uspeli vsaj nekoliko omejiti redne stroške. Hvala za vse vaše darove, ki jih namenite za potrebe naših župnij.

 

Blagoslov na god sv. Blaža – 3. februar

Večkrat prosimo tega ali onega svetnika ali svetnico, naj nam pri Bogu izprosi zdravje ali pomoč v raznih nesrečah. Zato bomo pri tem bogoslužju zaupno prosili, naj nas Bog po priprošnji svetega Blaža reši bolezni v grlu in vsakega drugega zla.
Če ne bo možno drugače, boste blagoslov na priprošnjo sv. Blaža lahko prejeli po maši po sv. obhajilu.

 

Prvi petek in prva sobota

V petek, 5. februarja je prvi petek v mesecu. Duhovnika bova obiskovala bolnike in ostarele po domovih.
Kjer še želite obisk duhovnika na domu, ali pa če imete glede obiska v tem času kakšen zadržek, sporočite v župnišče.

 

Vpis v katoliške šole

V  mesecu  februarju  bodo  potekali  informativni  dnevi  za  vpis  v  srednje  šole  in  na  fakultete.  V  letošnjem letu tradicionalnih informativnih dni ne bo mogoče izpeljati v živo.
Namesto  običajnih  informativnih dnevov,  bodo na vseh ustanovah pripravljali različne spletne dogodke. Vse informacije bodo zbrane na naslovu https://solstvo.rkc.si.

msgr. dr. Franc Šuštar
predsednik Komisije za šolstvo pri SŠK

Go to top