Mr 1 12 15 1200s

Tisti čas je Duh odvedel Jezusa v puščavo. V puščavi je bil štirideset dni in satan ga je skušal. Bil je med zvermi in angeli so mu stregli. (Mr 1,12-15)
Slika
: Bernardette Lopez, www.qumran2.net

Zimske počitnice

Ta teden, v času zimskih počitnic, ni verouka. Po navodilih slovenskih škofov mora verouk do nadaljnjega še vedno potekati na daljavo. Veroučenci v spletne učilnice EMAVS vsak teden prejemajo novo veroučno gradivo. Tako bomo ob vrnitvi v veroučne prostore nadaljevali z našim rednim delom.

Svete maše bodo med počitnicami od ponedeljka, 22. 2., do četrtka, 25. 2., samo v Železnikih.

 

Postni čas

Post nas nagovarja k poglobitvi našega odnosa z Bogom, k odpovedi in sočutju z ljudmi v stiskah. Slovenska Karitas je za letošnji post tako kot v preteklem letu pripravila tri povabila: preventivno spodbudo 40 dni brez alkohola, zbiranje sredstev za pomoč na območjih JV Evrope in vabilo k poglobitvi postnega časa. (https://www.karitas.si/o-karitas/gradiva/post/)

 

Vabilo na e-romanje na Brezje ob postni spodbudi 40 dni brez alkohola

 Slovenska Karitas in Romarsko središče na Brezjah v postni spodbudi »40 dni brez alkohola« vabita v petek, 26. februarja 2021, ob 18.00 na e-romanje na Brezje.

Dogodek bo namenjen vsem, ki pri sebi prepoznavajo zasvojenost z alkoholom, njihovim bližnjim in vsem, ki kakorkoli trpijo zaradi alkohola. Povabljeni tudi tisti, ki so vključeni v spodbudo 40 dni brez alkohola v postnem času. Sveto mašo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Po maši bomo lahko prisluhnili pričevanjem zdravljenih alkoholikov in besedam predstavnikov pridruženih organizacij v spodbudi 40 dni brez alkohola.

Maša bo prenašana na YouTube https://youtu.be/EEhBMERUuZM. Fizična prisotnost pri maši v svetišču Marije pomagaj ni mogoča.

Ob Mariji se učimo izbirati prave poti iz objema alkohola ter biti drug z drugim solidarni. Mariji na milostnem kraju izročimo naše prošnje in zahvale.

Vabljeni!

 

Postna postava za postni čas 2021

Strogi post je na pepelnično sredo, 17. 2., in na veliki petek, 2. 4. Takrat se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta.

Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Izven postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati z drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega.

Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta dalje.

Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek ali kakšna slovesnost v družini (poroka, pogreb ...), post in zdržek odpadeta.

Go to top