Steh Dragica 2023 Vec kot spletni prijatelj 565

»Bodi Zdrava, o cvetlica majniška, naše zemlje ti Kraljica usmiljena.
Vse, kar je, Mariji poje, jo slavi, v novi pesmi srce moje jo časti.
« (bl. Alojzij Grozde)


Šmarnice za otroke Dragice Šteh z naslovom Več kot spletni prijatelj – Blaženi Alojzij Grozde – vzornik za naš čas so nastale ob stoti obletnici rojstva bl. Alojzija Grozdeta, ki je bil goreč kristjan in vdan Marijin častilec. V svojih pesmih je opeval lepoto in dobroto nebeške Matere, h kateri se je tako rad zatekal v svojih stiskah in težavah. Grozdetovo otroštvo je bilo zaznamovano z revščino, žalostjo in osamljenostjo. Njegova iskrena in trdna vera pa ga je celo stala življenja. V šmarnicah bomo Grozdetovo pot spoznavali skupaj z najstnikom Filipom in njegovimi mladostnimi preizkušnjami, iskanjem mesta v svetu ter družbi.

Bl. Alojziju pot do svetosti ni bila mehko postlana. S svojim značajem je v mladostnih bojih tudi on potreboval veliko moči, ki jo je prejemal pri vsakodnevnem obhajilu in v vztrajni molitvi in priprošnji Mariji.

Za šmarnice je sestavljena tudi himna z naslovom: Vse, kar je, Mariji poje.
Prenesite si notni zapis in poslušajte zvočni posnetek himne.

 

Šmarnična pobožnost

Dražgoše: šmarnice bodo med tednom ob 19. uri, ter ob sobotah ob 8. uri. Razen ob sredah in petkih, ko bodo pri sv. maši ob 17. uri. 

Ob nedeljah bodo šmarnice ob 16. uri: 7. 5.  pri Primčkovem znamenju (blagoslov obnovljenega znamenja); 14. 5. pri Lojzetovi kapelici; 21. 5. pri Šimnovem znamenju; 28. 5. pri stari cerkvi.

Zali Log: šmarnice bodo med tednom ob 17. uri. Ob četrtkih (17h) in sobotah (8h), bodo šmarnice pri sv. maši. 

V Potoku in Martinj Vrhu bodo šmarnice vsak dan razen ob četrtkih (pri veroučni maši na Zalem Logu) in ob nedeljah (v Suši).

Železniki: Šmarnice bodo od ponedeljka do sobote ob 19. uri v župnijski cerkvi.

Ob nedeljah bodo šmarnice za Zali Log in Železnike ob 16. uri v Suši. Vsakokrat se bomo zbrali ob 15. uri pred tovarno Domel  na Plavžu in skupaj peš poromali v Sušo.

 

 

Molitev za kanonizacijo bl. Alojzija Grozdeta

Nebeški Oče, v blaženem Alojziju Grozdetu
si nam razodel zgled ljubezni do Kristusa
in doslednega življenja po evangeljskih načelih,
za katere je v moči evharistije živel in deloval
vse do svojega pogumnega pričevanja v smrti.

Njegova kri naj bo resnično seme za našo
zvestobo, edinost, odpuščanje in spravo.

Nebeški Oče,
na priprošnjo blaženega Alojzija Grozdeta
mi podeli milost, za katero  Te prosim:

… (izrečem prošnjo). Amen.

Oče naš, Zdrava Marija, Slava Očetu.

 

Marijin milostni kip zaplaz

Milostni kip zaplaške Matere Božje

 

Kako je Devica Marija, kot Mati Cerkve in Pomočnica kristjanov, dejavna v vseh časih in kako tudi nas kot zaskrbljena mati želi okrepiti za boje in obvarovati pred delovanjem zla v svetu, beremo v njenih sporočilih nam, njenim otrokom:

»V tem mesecu skušajte še močneje živeti iz posvetitve mojemu brezmadežnemu Srcu! … Dajte mi rožne vence, molite jih z večjo vnemo in pogosteje… Prosim vas, predvsem zdaj, da molite sveti rožni venec goreče in z veseljem. To je orožje, ki ga morate danes uporabljati v boju in za zmago v tej krvavi bitki; je zlata verižica, ki vas povezuje z mojim Srcem; je strelovod, ki od vas in od oseb, ki so vam drage, odvrača ogenj kazni; je sredstvo, ki vam vedno zanesljivo zagotavlja mojo bližino.

Nazadnje vas prosim, da pogosto obnovite posvetitev mojemu brezmadežnemu Srcu in potem v polnosti živite iz nje.

Vstopite brez obotavljanja v to zaklonišče, kjer vas bom branila. Moje varstvo mora biti vsem vedno bolj očitno, ker so dnevi, ki jih preživljate, zaznamovani z velikim trpljenjem in nevarnost, da se pogubi veliko mojih ubogih, danes zelo ogroženih otrok, narašča.

Mesec maj, ki je meni posebno posvečen, naj bo za vas dragocena priložnost, da se mi izročite in mi darujete cvetke samozatajevanja, pogostno molitev rožnega venca in da bolj zavestno živite iz posvetitve mojemu brezmadežnemu Srcu.«                                           DMG, 1. maja 1993

 

Go to top