cetrtazapoved

 

Spoštuj očeta in mater

Ta zapoved je edina, ki obljublja plačilo na tem svetu. V tej Božji zapovedi Gospod od otrok zahteva, da spoštujejo svoje starše. Bolj kot se otroci starajo, manj spoštujejo svoje starše. Starši želijo z njimi preživeti čimveč časa, a jih otroci dostikrat zavračajo. Spoštovanje se začne vračati, ko odrastejo in si ustvarijo svojo družino. Starši se takrat upokojijo in pazijo njihove otroke. Pogosto otroke daje slaba vest ob smrti staršev, ker niso staršev dovolj spoštovali. Ta zapoved ne vključuje samo spoštovanja do svojih staršev, ampak tudi do starih staršev in ostarelih oseb. Načela in vrednote v družini sestavljajo temelj družbenega življenja.

Življenje v družini je uvajanje v življenje v družbi. V Kristusu družina postane domača Cerkev, ker je skupnost vere, upanja in ljubezni. Dolgo življenje je tudi odvisno od ozračja, ki vlada v družini. Če v družini vlada stres, napetost, sovraštvo, slabo počutje,...se lahko hitro zgodi kaj hudega (ločitev, samomor,..). Sveto pismo pravi, da kdor bo spoštoval očeta dobi odpuščanja grehov in kdor časti svojo mater, je kakor tisti, ki skriva zaklade. Žal je na tem svetu veliko otrok, ki so jih zaradi preslabih pogojev za dostojno življenje morali odvzeti svojim materam. Ti otroci mogoče sploh ne poznajo svojih staršev. Sveto pismo pravi, da gorje očetu, ki pravi:« Čemu bi že imel otroke?« in gorje materi, ki pravi: »Čemu bi že rojevala?« Če bomo starše spoštovali in se lepo obnašali do njih, nam bodo oni verjetno vse vračali. Če pa se bomo grdo obnašali do staršev, jih ne ubogali ter se prepirali z njimi, nam bodo naložili kazen in nas kregali. Ta dvojna Božja obljuba kaže, da gre tukaj za srečo slehernega posameznika v družbi. Vsi starši svojim otrokom ne morejo dati dostojnega življenja (npr. v Afriki), ampak otroci svoje starše kljub temu spoštujejo in jih imajo radi. Na tem svetu pa ljudje ne spoštujejo samo svojih staršev in starejših oseb, temveč tudi ljudi, ki so jim nadrejeni, ki so od njih bogatejši, močnejši,...žal je pa vedno manj takih, ki spoštujejo poštene, prijazne, nesebične, iskrene, moralne ljudi. Oče in mati si morata spoštovanje zaslužiti in ga biti vredna. Otrok jih ne more spoštovati na ukaz, saj bi to pomenilo spoštuj nadrejene. To spoštovanje je sicer lahko koristno (v službi ne želimo užaliti šefa, saj bi nas lahko odpustil), ampak nadrejen ni nekdo, ki ima nad nami oblast, nam lahko ukazuje in ima na koncu«zmeraj prav«. Kmalu ugotovimo, da četrta Božja zapoved ni namenjena samo otrokom, temveč tudi staršem. Starša morata poskrbeti, da ju bodo njuni otroci spoštovali. Starša morata biti do vseh svojih otrok enako prijazna in pravična. Če svojim otrokom želita dobro jim bosta dala vsaj osnovne pogoje za to, da ju bodo spoštovali. Do svojih otrok naj bi bila razumna in jim dajala vzgled ter jih naučila čimveč uporabnih stvari, ki jim lahko koristijo v življenju.

Ampak kljub temu vsi starši, skoraj brez izjeme znajo dobro skrbeti za svoje otroke, saj nam dajejo hrano, oblačila, nam omogočajo šolanje, skratka dostojno življenje in zato smo jim lahko vsi iz srca hvaležni.

Matjaž Benedičič, Železniki - 7. razred

Go to top