»Zaupaj v Gospoda in delaj dobro!«Matej Rus (Ps 37,3)

Prihajam iz župnije Šentvid pri Stični. Življenjsko pot pa sem začel z rojstvom v Ljubljani, kjer sem se rodil očetu Stanetu in mami Mariji. Kmalu po rojstvu pa sta me prinesla na svoj dom v Višnjo Goro, kjer sem preživel večino svoje mladosti z mlajšo sestro Mojco in tudi prejel zakramente uvajanja. Ravno tako sem v Višji Gori zaključil osnovno šolo. Ob koncu osnovne šole smo se preselili v Artižo vas. Preselitev pa ni bila edina novost devetega razreda, saj sem takrat dobil še drugo sestro Melito.

Po končani osnovni šoli je sledila izbira srednje šole in vpis nanjo. Po premisleku sem se odločil, da pot nadaljujem v Ljubljani, kamor sem odšel nadaljevat šolanje na Škofijsko klasično gimnazijo. Bila so izjemno rodovitna leta in čas za premislek, na katero pot me Bog kliče. In tako sem skozi iskanje Božje volje prišel do odločitve, da se vpišem na Teološko fakulteto Univerze v Ljubljani in vstopim v bogoslovno semenišče.

Zase lahko rečem, da sem Gospodov klic spoznaval postopoma. Prvič se je zanimanje za duhovniški poklic porodil, ko sem začel ministrirati. Resneje pa sem začel razmišljati v zadnjem letu osnovne šole, ko so v šoli pred nas izpostavili vprašanje izbire poklica. Takrat sem imel željo, da bi postal v prvi vrsti zgodovinar, oziroma da bi se ukvarjal z nečim na področju zgodovine. Istočasno pa me je po eni izmed svetih maš nagovoril župnik Boštjan Modic in me spodbudil k razmisleku, če razmišljam tudi o duhovniškem poklicu. Spodbuda župnika me je nagovorila in ostala vse do konca srednje šole, ko je nato dozorela odločitev da odgovorim na Božji klic in grem za Njim kot duhovnik. Vse to v duhu novomašnega gesla, ki se glasi: »Zaupaj v Gospoda in delaj dobro!«.

             Matej Rus, novomašnik

Go to top