FB IMG 1531324325473Vedno oznanjajte evangelij; če je potrebno, tudi z besedami! (Frančišek Asiški)

 V zadnjem letu bivanja v semenišču me še posebej nagovarjajo misli, ki jih je papež Frančišek podal kot priporočilo novo posvečenim škofom ob blagoslovitvi palijev: »Cerkev želi, da ste možje pričevanja. Sveti Frančišek je svojim bratom govoril: vedno oznanjajte evangelij; če je potrebno, tudi z besedami! Ni pričevanja brez doslednega življenja. Danes ne potrebujemo toliko učiteljev, ampak pogumne, prepričane in prepričljive priče; priče, ki se ne sramujejo Kristusovega imena in njegovega križa ne pred rjovečimi levi ne pred silami tega sveta.« Te besede mi ne dajo miru in mi pomagajo, če kdaj pozabim, zakaj sem v semenišču oziroma zakaj sem se odločil za to pot.

Čas v semenišču je minil razmeroma hitro. V semenišče sem vstopil kot gimnazijski maturant. Moja odločitev za duhovništvo izvira iz več dejavnikov. Eden od teh je močen zgled župnikov in redovnikov, ki sem jih srečal v mladostniških letih. Še posebej so me navdušili salezijanci in kapucini, ki veliko časa in molitve namenijo za vzgojo mladine. Veliko duhovnih vrednot, ki jih imam, sem prejel v domači družini. Imam dve sestri in tri brate. Poskušali smo zgledno krščansko živeti. Ob večerih smo imeli družinsko večerno molitev, pri kateri smo se včasih od srca nasmejali ali pa se skregali. Redno smo skupaj obiskovali svete maše, tudi med tednom. Bratje in jaz smo redno ministrirali in se na različne načine med seboj vzgajali. Zadnjo odločitev za semenišče sem sprejel poleti 2010.

V letih študija na Teološki fakulteti sem pridobil veliko informacij s tega področja. Od teoloških predmetov sta me najbolj zanimali cerkvena zgodovina in liturgika. Veliko pa sem se naučil tudi na celoletnih »vikend-praksah« kot bogoslovec 4. letnika v župniji Moravče, kot diakon v župniji Trnovo in dve leti kot kaplan v Ribnici. Teh izkušenj se ne da pridobiti v predavalnici. Veliko se lahko naučiš od preprostih ljudi, ki iskreno živijo svojo krščansko življenje. Nova spoznanja in izkušnje sem prejel tudi v 5. letniku kot liturgični ceremonier, saj je bilo v tistem letu veliko slovesnosti. Ni bilo vedno lahko, a z Božjo pomočjo sem dokončal študij in tudi bivanje v semenišču. Vse lepe stvari in besede, ki sem jih slišal v semenišču, so shranjene nekje v glavi in srcu ter bodo lahko koristile na moji nadaljnji poti.

Bernard Rožman, kpl

Go to top