Lepo pozdravljeni prijatelji glasbe in molitve!

V te dve skupini se lahko štejemo tudi pritrkovalci, saj na poseben način slavimo Boga. Nekaj normalnega in samoumevnega se nam zdi cerkveno zvonjenje, ki je trikrat na dan, bitje ob uri, pritrkavanje za delopust ali ob večjih praznikih, ob izvolitvi papeža, pogrebih, procesijah in drugih slovesnostih. Zvonjenje nas spomni predvsem na molitev, da ne pozabimo na Stvarnika. Takšna oblika traja že dobrih 500 let! Glasovi čudovitih zvonov so prepoznavni znak posamezne cerkve, tudi naše. V Železnikih so bili zvonik in zvonovi uničeni med II. svetovno vojno. Med tem so pritrkavali pri sv. Frančišku. Zato je bilo veliko veselje, ko smo leta 1973 dobili nove bronaste zvonove pri sv. Antonu.
Prvi junijski dan smo v Šmartinu imeli pritrkovalsko srečanje za Gorenjsko. Udeležilo se nas je 16 skupin. V lepi cerkvi sv. Martina je bila molitev pred Najsvetejšim, potem pa igranje na štiri zvonove, da se je razlegalo daleč naokrog. Naša skupina se je dobro odrezala in smo bili vsi zadovoljni s pritrkavanjem. Prisotni smo bili tudi postreženi z domačimi dobrotami. Po prejemu priznanj in skupinskem slikanju so se nam misli vračale na lepo preživeto popoldne z odlično glasbo, prijetnim druženjem in načrti za prihodnost.
V Železnikih so že od nekdaj sloveli kot zelo dobri pritrkovalci. Na to smo lahko ponosni.Prav tako je še sedaj. Da bi ta veščina šla naprej in da pesem v zvonu nebi zamrla, pa je odvisno od nas vseh. Zato je g. Jure Koželj v letu 2013 pričeli s pritrkovalskim krožkom. Na nekaj vajah je bilo veliko obiska, potem pa zmerom manj. Vabilo naj še zmerom velja. Vsi, ki vas veseli slavljenje na takšen način, ste lepo povabljeni v naš zvonik. Verjemite, prav zanimivo je. Pa kakšno novo vižo bomo napisal in zaigral, takšno, da se dober sliš, da gre v uho. Smo pa pritrkovalci blizu nebes, s turna je lep razgled, pa še za kondicijo skrbimo! Vse dobro vam želim, pa z Bogom!

Jani Marenk

 

pritrkov01

Pritrkovalsko srečanje za Gorenjsko, Kranj - Šmartin, junij 2014

 

pritrkov02

Pritrkovalsko srečanje za Gorenjsko, Kranj - Šmartin, junij 2014

 

Go to top