»Če je kakšna stvar, ki drži v tem življenju človeka pokonci in mu daje moč, da v stiskah in viharjih tega sveta ostane miren, potem je to v prvi vrsti branje in premišljevanje Svetega pisma.« (sv. Hireonim)

 

pagem 4 Pomen Svetega pisma

Za Sveto pismo lahko v resnici rečemo, da je »knjiga vseh knjig«. Saj je ta svetovna uspešnica prevedena v več kot 2100 jezikov in prodanih je več kot 20 milijonov izvodov na leto. Po zaslugi modernih širitvenih možnosti more doseči največji del človeštva. Torej je ta knjiga pravi zaklad, ki ga odkrivajo vsi narodi in je aktualen skozi vse čase.
Vsi, verni in neverni, lahko v njem odkrijejo biser svetovne dediščine, izreden trenutek človeške zgodovine: življenje in borbo majhnega naroda z velikim upanjem v srcu, s skrbjo za pravičnost in iskanjem smisla.
Za verne se v Svetem pismu Bog daje spoznati in se razodeva na mnoge načine. Verni gledajo na Sveto pismo kot na »Božjo besedo«. Sveto pismo ni nastajalo za mizo, kot navadno nastajajo knjige, temveč je nastajalo v dolgem časovnem obdobju, od 9. stoletja pred Kristusom do približo leta 120 po Kristusu.
Kar je izvoljeno ljudstvo doživljalo ob poseganju Boga v njegovo zgodovino in življenje posameznikov, posebno narodnih voditeljev, se je dolgo ohranjalo samo kot ustno izročilo. Pozneje je Bog sam naročil, »naj zapišejo to za spomin v knjigo« (2 Mz 17,14). In tako se je ustno izročilo začelo zapisovati. Njihove življenjske izkušnje so postale knjiga. Sveto pismo je torej »velika« knjiga o življenju izraelskega ljudstva, s katerim je Bog sklenil zavezo. Judovska narodna zgodovina pa je postala odrešenjska zgodovina vsega človeštva.

Sveto pismo je Božja knjiga

Sveto pismo je Božja beseda v človeški besedi. Je hkrati človeška in Božja beseda. Ljudje, ki so pripovedovali in potem pisali knjige Svetega pisma, so uporabljali svoj razum, usta in pisalo. Obenem pa je vse zapisano tudi izraz Božjega mišljenja in hotenja, zato so vse zapisane besede tudi Božje. Bog je uporabil človeške pisce z vsemi njihovimi sposobnostmi in slabostmi, da bi nam povedal svoje sporočilo in svojo voljo. Pravimo, da je Bog navdihoval ljudi, ki so pisali knjige Svetega pisma, zato je Sveto pismo »od Boga navdihnjeno« (2 Tim 3,16). Svoj izvor ima v Bogu in je v tem pogledu edinstvena knjiga na svetu. Sveto pismo ne vsebuje le Božje besede, temveč je Božja beseda, ne vsebuje le Božje modrosti, temveč je Božja modrost, ni samo knjiga o Bogu, temveč je od Boga, zato se po pravici imenuje Sveto pismo.

Kako brati Sveto pismo?

Začni brati! Vzemi in beri! Preprosto je treba začeti, v tem je vsa skrivnost. Ni dovolj samo imeti Sveto pismo, govoriti o njem ali ga poslušati, potrebno ga je tudi brati. Svetega pisma Ne smeš brati »na horuk«, od začetka do konca, saj bi prehitro naletel na ovire, ki bi jih težko premagal in bi se zaradi njih lahko prehitro naveličal. Sveto pismo je zbirka knjig, zato je potrebno izbrati. Beri načrtno, bodi pozoren na vsebino. Beri počasi, premišljeno, pazi na besede, ki se pogosto ponavljajo, na osebe in na to, kar delajo.
Pristopi z razumom! Ne prestraši se, če prebranega odlomka ali kake misli takoj ne razumeš. Razmišljaj in ustavljaj se ob odlomkih, ki so jasni, ki te nagovarjajo. Ko bo prišel pravi čas, boš dojel tudi pomen trenutno nerazumljenega. Prebrani odlomek znova in znova prebiraj; včasih tudi na glas.
Pristopi z duhom! Ne glej na to, koliko boš prebral, glej na to, kako ga bereš. V odlomku odkrivaj Božjo podobo, svoje mesto in sporočilo besedila: prisluhni Gospodovi besedi. Redno, po možnosti vsak dan, beri Sveto pismo, ob njem premišljuj in moli. Ob njem spoznavaj kakšen naj bi bil po Božji volji tvoj dan in tvoje življenje.

Vir: Vzemi in beri, Janez Potočnik, Ljubljana: Salve, 2006.

Naša biblična skupina

Srečanje biblične skupine v naši župniji je vsak 1. in 3. torek v mesecu, po večerni sv. maši. Na začetku srečanja zmolimo večernice, nato začnemo z branjem odlomka iz Svetega pisma. Zares globoko srečanje z Božjo besedo krepi našo vero ter nam daje moči in navdihov za vsakdanje življenje, ki ga lahko prepoznavamo v luči Gospoda, ki nam govori po svojem »ljubezenskem« pismu. Lepo vabljeni, da se nam pridružite!

biblina sk Zaplaz

 

Go to top