karitas logo

Karitas v Sloveniji uresničuje socialno pastoralno poslanstvo Cerkve s tem, da pričuje za evangeljsko ljubezen in jo udejanja tako, da pomaga vsakemu človeku v stiski, zagovarja revne, zapostavljene in obrobne, gradi pravičnejšo družbo in sodeluje z drugimi humanitarnimi in socialnimi organizacijami v Cerkvi in družbi.

Župnijska Karitas Železniki je bila ustanovljena leta 1991. Trenutno je ob vodstvu g. župnika in pomoči g. kaplana aktivnih dvajset sodelavk, če pa potrebujemo dodatno pomoč, nam vedno radi priskočijo na pomoč člani ŽPS, pevci, skavti, mladina in drugi župljani, česar smo zelo veseli.

Naša dejavnost vključuje prvo socialno pomoč družinam in posameznikom v stiski, materialno pomoč, enostavno svetovanje, počitnice otrok in družin, šiviljski, kuharski in zgodovinski ter tečaj nege na domu. Za starejše župljane se vsako leto daruje sveta maša, priredi družabno srečanje in romanje. Skromno jih obdarimo v božičnem času in se jih ob rojstnem dnevu spomnimo z voščilnico, ki jo, če je le mogoče, izročimo osebno.

Med prvimi v Sloveniji smo leta 1992 pričeli z organizacijo dobrodelne tombole. S pomočjo sponzorjev in kupcev tombolskih kartic ter glasbenih in ostalih zanimivih gostov, pomagamo pomoči potrebnim (za misijone, za skupnost Srečanje, za materinski dom v Višnji Gori …). Pred prazniki izdelujemo voščilnice in adventne venčke, ki jih prodajamo za potrebe župnijske Karitas. S temi izdelki sodelujemo tudi na Andrejevem sejmu.

V poplavah, septembra 2007, smo tudi mi izgubili svoj prostor v Jegličevem domu, tako da smo trenutno ''brezdomci''. Se pa že veselimo, da bomo dobili streho nad glavo v novozgrajenem župnijskem domu. Takrat bomo ponovno uvedli tudi uradne ure.

Trenutno nas lahko ob kakršni koli stiski pokličete na telefon št. 051 241 254 ali v župnišče.

Mateja Tušek

 

Župnijska karitas Železniki

Trnje 23

4228 Železniki

TRR: 0700 0000 1031 394

 

Go to top