orator

 

Na letošnjem oratoriju bomo ob molitvi pred Najsvetejšim, pri izdelovanju raznih izdelkov, ob športu, pri katehezah, velikih igrah, na izletu in še povsod vmes, odkrivali življenje svetega Dominika Savia. Želel je postati svet, pri tem mu je pomagal sveti Don Bosko. Deček je življenje posvetil v Kristusove roke in mu obljubil, da bo raje umrl kot pa naredil en sam greh. Pri 15 letih je nenadoma zbolel in z nasmehom na obrazu zapustil ta svet. Za svetnika so ga proglasili kmalu po smrti. Sedaj je zavetnik ministrantov, mladine in mamic. Dominik Savio si je prizadeval, da je bil vedno vesel in je veselje deli naprej, delimo ga še mi.

 

Vesna Marenk, voditeljica oratorija 

 

1. dan: Najmlajši prvoobhajanec

Za nami je prvi dan letošnjega oratorija, katerega geslo se glasi Hočem biti svet. Na današnji praznik, apostolov sv. Petra in Pavla, smo se animatorji ob sedmi uri zbrali pri sveti maši in molili za blagoslov oratorija. Malo pred deveto uro so se začeli zbirati ostali udeleženci oratorija. Trg pred cerkvijo je znova zaživel. Dvignili smo zastavo, potem pa smo se odpravili v cerkev sv. Antona Puščavnika, kjer je duhovnik izpostavil Sveto Rešnje Telo. Ogledali smo si prvi del filma o Dominiku Saviu. Sledile so kateheze, nato pa delavnice, ki so bile prav gotovo najbolj všeč otrokom. Nadaljevali smo z okusnim kosilom. Po kosilu smo tekmovali v štafetah, kjer je bilo veliko smeha in zabave. Ob koncu, ko so starši začeli prihajati po otroke, smo spustili zastavo in vsak otrok je odšel svojo pot. Mi animatorji pa smo dan zaključili z refleksijo. Upam, da vsi komaj čakajo na naslednje dni in nove dogodivščine.

Urh Kokalj 

Fotografije si lahko ogledate v galeriji.

 

2. dan: Hočem biti svet

Na drugi dan oratorija se je že pred 9. uro v bližini cerkve slišal otroški smeh in razposajenost. Razigrani otroci so v roke takoj prijeli žogo in vrvi za skakanje, po tem pa je bil čas za dvig zastave in petje himne. Ko je bila zastava dvignjena smo se skupaj z otroki posedli v cerkvene klopi in pogledali igrico, ki se je predvajala na platnu. Skupaj smo ugotovili, da je Dominik zelo želel postati svet in da vsi lahko postanemo sveti, saj to sploh ni težko. Na katehezah smo se tako pogovarjali o svetosti, pa tudi o naših načrtih za prihodnost. Sledile so delavnice, za njimi pa težko pričakovan del dneva - kosilo, ob spremljavi bansov. Nato smo se, kljub žgočemu soncu, odpravili na velike igre. Na igrah so otroci tekali iz otoka na otok, kjer so peli, zlagali majice, postavljali strukture... Na tržnici smo z denarjem, zbranim na otokih, kupili 24 koščkov sestavljanke, ki je na koncu prikazala sliko Dominika. Po igrah smo se napotili nazaj proti cerkvi, kjer smo dan zaključili s himno. 

Zala Prevc

Fotografije si lahko ogledate v galeriji.

 

3. dan: Pot svetosti

Tretji dan smo kot ponavadi oratorij začeli z igro, bansi, pesmijo in dvigom zastave ter himno pri kateri se nam je pridružil novomašnik Gašper Mauko. Sledila je igrica kjer smo spoznali Dominikovo pot do svetosti. Na skupni katehezi smo se pogovarjali o njej. Nato so potekale še kateheze po skupinah in obiskali smo cerkev v kateri smo prejeli zakrament Sv. spovedi in počastili Sveto Rešnje Telo. Po malici so bile delavnice pri katerih je vladalo zelo veselo vzdušje in pri katerih so se tako otroci, kot animatorji zelo zabavali. Pojedli smo še posebaj okusno kosilo in se po skupinah odpravili na travnik za velike igre. Danes so bile na vrsti vodne igre, po njih pa je sledil še obisk gasilcev, ki so nas pošteno zmočili. Vsi smo se zelo zabavali, ampak morali smo se vrniti v kulturni dom, se tam posušiti in oditi pred cerkev sv. Antona Puščavnika, kjer smo za konec zapeli še oratorijsko himno in spustili zastavo.

 Špela Demšar in Deja Dolenc

Fotografije si lahko ogledate v galeriji.

 

4. dan: Nenavadni darovi

»Kje smo bili danes?« sem vprašala razigrane otroke.» Tam, kjer majo polhe, pa čebele, pa dober med, pa tam, kjer se bomo s starši šli še enkrat kopat,« so navdušeno razlagali. «Kaj smo pa delali?« sem še malo vrtala. »Jaaaa kopali smo se, pa Barbara nas je slikala, ko smo bombico skakali, pa tudi kaplana smo hoteli zabrisat v vodo, pa nam ni uspelo, tudi peli smo...,« so bili odgovori veselih otrok. Takšno je bilo današnje navdušenje na predzadnji oratorijski dan. Dan poln veselja, smeha, kopanja, čofotanja, pesmi in otroške razigranosti. Že zjutraj se je vila kolona naših animatorjev in otrok proti starem vaškem jedru Polhovega Gradca in cerkvi Marijinega rojstva, ki sloni ob Kalvariji. Odprtih ust so otroci poslušali domačina, gospoda Malovrha, ki nam je res doživeto razložil vse o cerkvi in kraju, ki leži v osrčju Polhograjskega hribovja. Kraju, kjer je doma naš kaplan Branko Setnikar in kot pravi domačin takoj zavoha polhograjski veter. Ogledali smo si tudi Polhograjsko graščino ali spodnji dvor ob reki Božni. Danes je grad del Tehniškega muzeja Slovenije, namenjen je tudi porokam in kulturnim prireditvam. »Mogoče se pa tule poročiti kateri od animatorjev?« so ugotavljali otroci, »ali pa pri čebelnjaku?« »Pa tam se ne moreš poročit,« so bili pametni. Prav Riharjev čebelnjak pa stoji ob čebelarskem domu in čebelarstvo Božnar ima dolgo tradicijo na polhograjskem. Lepi in sladki smo se podali v neposredno bližino vasi Briše, kjer teče Mala voda. V poletnih mesecih zapro zapornice in nastane prijetno kopališče z zelo čisto in ne tako mrzlo vodo. Uživali smo ob čevapčičih, soku, lubenici, dobri družbi, otroškem vriskanju in smehu. Dan smo zaključili v cerkvi sv. Treh kraljev s pesmijo in igranim filmom o življenju mladega svetnika Dominika Savia. Hvala kaplanu, animatorjem in otrokom za čudovit dan.

Renata Valh Pintar

Fotografije si lahko ogledate v galeriji.

 

5. dan: Kako nekaj lepega vidim

Teden je končan in s tem tudi letošnji oratorij. Dan je bil lep in blagoslovljen ravno tako kot cel pretekli teden. Uživali smo še v zadnjem dvigu zastave, zadnji igrici, katehezi, delavnici... Kljub vročini smo se zabavali, peli, plesali banse, jedli domače dobrote. Dan smo zaključili s sveto mašo, kjer smo sodelovali s petjem in uvodi pred glavnimi deli maše. Sveti Dominik Savio se je trudil izpolnjevati svoje dolžnosti, pomagati bljižnjim in biti vesel iz dna duše, ne pa kot neobogljivi paglavci. Zaradi teh kreposti je tudi postal svetnik in ponekod tudi zavetnik mladih. Naj nam bo on velik zgled v našem življenju. Trudimo se postati sveti! "Hočem biti svet!"

Vesna Marenk

Fotografije si lahko ogledate v galeriji

 

 

dddd

 

 

Zahvala

Na letošnji oratorij je prišlo 134 osnovnošolcev, za katere je prostovoljno skrbelo 50 animatorjev. Hvala voditeljici Vesni Marenk ter sovoditeljem Sabini Habjan, Francu Benjaminu Demšarju in Benjaminu Gaserju ter kaplanu Branku Setnikarju, ki jih je izbral, povezal in spodbujal pri tem velikem in zahtevnem projektu. 

Hvala tudi vsem organizacijam, podjetjem in posameznikom, ki ste finančno, s storitvami ali z možnostjo uporabe prostorov omogočili izvedbo oratorija.

Hvala našim zvestim donatorjem

- Občina Železniki
- Franc Demšar S.P., Železniki
- Domel, D.O.O., Železniki
- Tehla, D.O.O., Železniki
- Žbontar Stanislava S.P., Zali Log
- Am Habjan D.O.O., Železniki
- Katja Močnik, S.P., Škofja Loka
- Tomaž Močnik S.P., Cerklje na Gorenjskem
- Franc Benedičič S.P., Martinj Vrh
- Transles, D.O.O., Dražgoše
- Kemperle D.O.O., Železniki
- Visati Hladno Kovanje D.O.O., Železniki
- Kmetija Pr Demšarji, Martinj Vrh
- Decop, D.O.O., Železniki
- Vistop, D.O.O., Dolenja Vas
- Vlado Pratljačić S.P., Železniki
- Magres, D.O.O., Železniki
- Košmelj Janez S.P., Dolenja Vas
- Gostilna Trnje, Železniki
- Neimenovani darovalci in dobrotniki

V materialu in storitvah so nampomagali
- Špela Bertoncelj, organizacija oratorija, prevozov in hrane
- Igor Marin s.p., priprava in razvoz hrane
- VSI, ki so nas vsak dan razveselili z obilico peciva in sadja
- Majda Weiffenbach in Cilka Benedičič, ki sta skrbeli vse te dobrote
- Anđelka Pratljačić, čiščenje župnišča
- Barbara Debeljak, fotografiranje
- Nace Čufar, Matic Megušar in Blaž Hudolin z ekipo 24-igralcev, snemanje oratorijske zgodbe
- Župnija Selca, kostumi za oratorijsko zgodbo
- VSI, ki so pomagali pri delavnicah ter šoferji na delavnice v Dražgoše in Sušo
- Javni zavod Ratitovec, uporaba športnih površin
- Krajevna skupnost Železniki, uporaba Kulturnega doma
- Prostovoljno gasilsko društvo Železniki, osvežitev na vodnih igrah
- Antonov vrtec Železniki, uporaba prostorov
- Ignac Pfajfar S.P., fotokopiranje, Železniki
- TD Briše in Čebelarstvo Božnar d.o.o., Polhov Gradec, oratorijski izlet

Še enkrat iskrena hvala in Bog povrni!

Go to top