20190704 091643 cr

V tednu od 1. do 5. julija v Železnikih pred cerkvijo poteka oratorij. Skozi cel teden je že v jutranjih urah mogoče slišati razigran smeh in klepet otrok. Oratorijski dan se je vsakič znova začel z dvigom zastave, ob čemer  prepevamo letošnjo himno: »Ščit in meč«

Letos spoznavamo življenjsko pot svetega Pavla, apostola narodov. Njegovo duhovno bogastvo se kaže zlasti v spreobrnjenju in mnogih pismih krščanskim skupnostim, ki jih je ustanovil na svojih misijonskih poteh in jih nato spremljal na poti njihove rasti. Naslov »Odpri oči!« poudarja Pavlovo spreobrnjenje v trenutku, ko ga je obsijala močna svetloba – Jezus. Udeležence in animatorje oratorija spodbuja, da bi kot Pavel odprli oči za Boga in bližnjega.

HVALA NAŠIM DONATORJEM

 • Občina Železniki
 • Niko, d. o. o., Železniki
 • Domel, d. o. o., Železniki
 • Gregor Žbontar s.p., Zali Log
 • Mebor d. o. o., Železniki
 • Vibam d. o. o., Železniki
 • Alples, d. d. Železniki
 • Kemperle d. o. o., Železniki
 • Tehla, d. o. o., Železniki
 • Košmelj Janez s. p., Dolenja Vas
 • Magres, d. o. o., Železniki

V MATERIALU ALI STORITVAH SO POMAGALI

 • Krajevna skupnost Železniki
 • Avtoprevozništvo Anton Rant s. p., Železniki
 • Avtoprevozništvo Ivan Špik s. p., Železniki
 • Antonov vrtec Železniki
 • PGD Železniki
 • Javni zavod Ratitovec
 • Špela Bertoncelj
 • Gostišče Trnje
 • Fotokopiranje in razmnoževanje Pfajfar
 • VSI, ki so nas vsak dan razveselili z sokovi in sadjem
 • Neimenovani darovalci in dobrotniki

Še enkrat iskrena hvala in Bog povrni!

ponedeljek, 1. julij 2019

V ponedeljek, 1. 7. 2019, se je na naši župniji začel oratorij na temo Svetega Pavla. Otroci so se že pred deveto uro zbirali na prostoru pred cerkvijo, polni energije in pričakovanj. Za začetek smo se skupaj naučili letošnjo himno z naslovom Ščit in meč, ob tem pa smo dvignili oratorijsko zastavo. Sledila je igrana zgodba o življenju Svetega Pavla. Prvi dan smo glavnega junaka letošnjega oratorija videli v vlogi izdelovalca šotorov, kasneje pa kot nadarjenega učenca v svetopisemski šoli učitelja Gamaliela. Igralcem smo zaploskali, potem pa smo se napotili v cerkev, kjer nam je g. kaplan v skupnih katehezah predstavil simbol dneva (nepopisan list), vrednoto dneva (modrost) in sonček dneva (»Modrost je boljša od biserov.«) Ob koncu skupne kateheze smo se razdelili v skupine po razredih, v katerih smo nato preostanek tedna poglabljali naše znanje o letošnji oratorijski temi in o Jezusovemu življenju. Ker smo bili ob koncu katehez že precej lačni, smo se okrepčali z malico, temu pa je sledilo češčenje Najsvetejšega v cerkvi, kjer smo ob molitvi Jezusu tudi zapeli nekaj slavilnih pesmi. Nato je napočil čas, ko so otroci lahko pokazali svojo ustvarjalnost na delavnicah, kot so izdelovanje obeskov za ključe, izdelovanje kazalk in solnice, izbirali so lahko tudi med športnimi delavnicami (nogomet, ples itd.), na delavnicah preste in vaflji pa so imeli možnost pokazati svoje kuharske spretnosti. Skozi delavnice smo jim animatorji skušali še dodatno približati Pavlovo zgodbo. Po zagnanem ustvarjanju je bil čas za izvrstno kosilo – čevapčiče in krompirjevo solato, ki nam je dalo moč za zadnje dejanje dneva – velike igre. Razdelili smo se v skupine in se odpravili na travnik ob pokopališču. Tam smo s štafetnimi igrami nabirali barvaste kamenčke, naš cilj pa je bil sestaviti čim lepši šotorček s sliko Svetega Pavla. Ob 16. uri smo oratorijski dan zaključili s spustom zastave in himno.

Fotografije si lahko ogledate v galeriji

torek, 2. julij 2019

Torkov oratorijski dan smo otroci in animatorji zopet začeli z dvigom zastave in himno letošnjega oratorija. V dramski igri na dvorišču vrtca smo spremljali Savlovo spreobrnjenje, potem pa v cerkvi na skupnih in posameznih katehezah razmišljali ob svetopisemskem citatu: »Spreobrni se h Gospodu in zapusti grehe« (Sir 17, 25). Po okrepčujoči malici smo nato v cerkvi s pesmijo in molitvijo rožnega venca častili izpostavljenega Jezusa v Najsvetejšem zakramentu, medtem pa tudi pristopili k zakramentu svete spovedi. Nato smo se razdelili po delavnicah, na katerih smo ustvarjali, plesali, peli in se preizkusili v pritrkovalskih sposobnostih. Fotografije si lahko ogledate v galeriji V kulturnem domu nas je že čakalo kosilo, ki nam je dalo moči za velike igre. Preizkusili smo se v vlečenju vrvi, ugankah in prepevanju pesmi, nato pa smo krenili proti cerkvi, kjer smo spustili zastavo in končali s himno. Tudi današnji dan je bil pester, bogat in poln lepih tenutkov.

Fotografije si lahko ogledate v galeriji

sreda, 3. julij 2019

V sredo je oratorijski dan potekal malo drugače – odpravili smo se namreč na romanje. Potem ko smo si pri igrici ogledali, kako je Savel s pomočjo Hananije postal navdušen kristjan in se preimenoval v Pavla, smo se z avtobusom odpeljali do Trebije. Od tod smo nadaljevali peš, na poti pa smo se srečali z nekaj izzivi, ki pa smo jih brez težav opravili. Končno smo prispeli do cerkve spreobrnitve sv. Pavla v Stari Oselici, kjer smo po skupinah izdelali romarske križe z desetko rožnega venca. Na cilju smo bili nagrajeni z malico. Ogledali smo si notranjost cerkve oltarno sliko z znamenitim napisom “Savel, Savel, zakaj me preganjaš!” molili desetko in zapeli smo nekaj pesmi. Potem pa smo se odpravili nazaj proti Železnikom, kjer smo s spustom zastave in himno zaključili oratorijski dan.

Fotografije si lahko ogledate v galeriji

četrtek, 4. julij 2019

Fotografije si lahko ogledate v galeriji 

petek, 5. julij 2019

Zadnji oratorijski dan smo pričeli z dvigom oratorijske zastave in petjem himne. Po tem smo si ogledali igrico, v kateri sta bila Pavel in Barnaba čudežno rešena iz ječe. Razmišljanje o čudežih smo nadaljevali na skupni katehezi v cerkvi in nato še na katehezah po skupinah. Po končanih katehezah nas je pričakala okusna malica in po njej smo se odpravili v cerkev in počastili Jezusa v Najsvetejšem zakramentu. Sledile so delavnice, kjer so otroci lahko preizkusili v različnih veščinah. Po kosilu smo se odpravili na travnik, kjer so se odvijale težko pričakovane vodne igre. Na koncu vodnih iger so nas obiskali gasilci. Dan smo zaključili s spustom oratorijske zastave in petjem himne. Otroci so utrujeni, a z nasmehi na obrazih odšli domov.

In nazadnje lahko hvaležni rečemo: Gospod je to naredil in čudovito je v naših očeh (Mr 12,11).

 Fotografije si lahko ogledate v galeriji

Go to top