razstava ikon

 

Albina Nastran je bila rojena leta 1946 v Gradu pri Kranju. Diplomirala je na Biotehniški fakulteti. Slika že dolgo, zadnjih deset let pa se ukvarja s pisanjem ikon. Njen prvi učitelj je bil o. Mihajlo Jozafat Hardi. Albina pri delu uporablja klasične postopke in naravne materiale. Poslikava je na skrbno pripravljenem lipovem lesu. Njen vir za pisanje ikon so motivi iz kulturne zakladnice grškega, ruskega, ukrajinskega in balkanskega področja.

 Ikone, ki so sicer značilne za pobožnost krščanskega zahoda, vse pogosteje srečujemo tudi v zahodnem svetu. Ikona je podoba, toda podoba posebne vrste. Ikona nosi v sebi tek zgodovine in teologije. Ikona namreč Božjo Besedo sprejema kot Podobo. Ikona je spuščanje Boga k nam, oblika, v kateri se zgodi srečanje Boga s človekom, milosti z naravo, večnosti s časom. Ikona je torej stvarnost, v kateri se prežemata božje in človeško; stvarnost, ki povzema delo odrešenja skozi zgodovino v njegovih najbolj pristnih potezah. »Ikona je simbol neke civilizacije in kulture in v današnjem, duhovno razdrobljenem svetu Evrope lahko pomeni žlahten vzor« (Janez Mesesnel, umetnostni zgodovinar).

Razstava Marijinih ikon Albine Nastran z naslovom Tebe se veseli vse stvarstvo je v Benedkovi hiši od 5. do 11. oktobra 2014. Lepo vabljeni, vsak dan eno uro pred sv. mašo.

razstava ikon 1

razstava ikon 2

 

Go to top